Somicin TUL-apurahan saaja Harri Levo voitti EM-hopeaa!

 

Somic jakoi viime vuoden puolella viidelle TUL-urheilijalle apurahaa, joista pikaluistelija Harri Levo voitti viime viikonloppuna Venäjällä järjestetyissä pikaluistelun EM-kisoissa joukkuesprintin hopeaa. Lue Harrin haastattelu, miten näihin maailman huippuihin on päästy!

 

 

Kova harjoittelu palkitaan

 

Usein ajatellaan, että huippu-urheilijaksi pääseminen vaatii intensiivistä työtä jo pienestä taaperosta lähtien. Harri Levo, 27, Oulun Tarmo, esimerkillään kuitenkin osoittaa, että samanlaisiin tuloksiin pystyy pääsemään myös hieman ”vanhempana nuorena”.

 

Harri Levo kokeili luistelua ensimmäistä kertaa 13-vuotiaana ja harrastuksen hän aloitti vasta 16-vuotiaana. Kovat tulokset vaativat kuitenkin paljon työtä ja harjoittelua, mikä taasen on pois vapaa-ajan vietosta. ”Minulla ei ole nykyään lähes ollenkaan vapaa-aikaa, koska harjoittelen täysipäiväisesti ja käyn samalla töissä iltaisin ja viikonloppuisin”, kommentoi Harri kysyttäessään hänen vapaa-ajan vietostaan. Normaalisti Harri Levo treenaa kuutena päivänä viikossa yhden tai kaksi kertaa päivässä.

 

 

Kohti Etelä-Korean talviolympialaisia

 

Nyt kisakautena nuorella lupauksella varsinkin riittää vilskettä, sillä edessä siintää helmikuun Etelä-Korean olympialaiset, joihin ollaan jo pitkin vuotta harjoiteltu. Menestyminen kisoissa vaatii selkeät tavoitteet ja perusteellisen treeniohjelman.

 

”Treeniohjelmani rakentuu viikkotasolla melko yksinkertaisesti. Jokaista tehoharjoitusta kohti pitää olla palauttava harjoitus. Rakennan ohjelman valmentajani kanssa yhdessä. Valmentajani kertoo teemat, joita pitää toteuttaa (esim. voima, kestävyys, vauhtikestävyys, palauttava, nopeus). Tämän jälkeen saan vaikuttaa treenimuotoihin, joilla nämä teemat saavutetaan. Esimerkiksi teemmekö lajiomaisen kestävyystreenin rullaluistellen vai esimerkiksi portaissa hyppien”. Levon oma unelmien treeni on yksinkertainen luistelutreeni jäällä, jossa pääsee luistelemaan täyttä vauhtia muiden luistelijoiden kanssa vuorovedolla.

harri levo

Kuva: Mika Käsnänen
Lähde: https://harrilevo.com/portfolio/kuvat/

 

 

Luistelu on myös tekniikkalaji, joka vaatii tasapainon, rytmitajun ja kehonhallinnan harjoittelua. ” Tarkoitukseni on saada mahdollisimman paljon vauhtia irti vartalosta ja se ei onnistu, ellei tekninen osaaminen ole kunnossa. Esim. luistimen terä on 1,1mm leveä, joten tasapainon ylläpitäminen ja maksimaalinen voiman tuotto luistellessa vaativat tuhansia ”puhtaalla” liikeradalla tehtyjä toistoja”, kommentoi Harri tekniikkaa lajissaan.

 

Luistelu vaatii myös varusteita, niin kuin moni muukin urheilulaji. Varusteet koostuvat kuitenkin yksinkertaisimmillaan luistimista ja kisapuvusta. Varusteet vaativat kuitenkin säännöllistä huoltoa: luistimiin kengät pitää uusia 2-3 vuoden välein ja terät vuosittain. Kisapukuja menee noin pari aina yhdessä kaudessa.

 

Harri kiitteleekin kovasti Somicilta saamaa TUL-apurahaa: ”apuraha mahdollisti minua hankkimaan uudet terät kisakautta varten. Konkreettisesti tämä tarkoittaa omalla kohdallani, että pystyn keventämään työssäkäyntiä 35 tunnin verran eli noin yhden työviikon verran. Tämä kevennys nostaa mahdollisuuttani palautua paremmin kovista harjoituksista ja samalla pienentää viikkotasolla kertyvää kuormaa”.

 

 

Kiitos Harri Levolle haastattelusta ja onnea sekä menestystä Etelä-Korean olympialaisiin!

 

P.S Lue toisen TUL-urheilijan, Jouki Tikkasen, haastattelu tästä.

 Edellinen sivu