IT yrittäjän arjessa

Taru Päivike

Taru Päivike

 

”Me tiedämme mitä yrittäjyys vaatii ja minkälaiset työvälineet tarvitaan missäkin yrittäjyyden vaiheessa”, toteavat yhteen ääneen Somicin perustajat ja pitkän linjan yrittäjät, Markus Torkki ja Eero Taipale.

 

IT kulkee yrittäjien matkassa heti yrittäjyyden alusta alkaen. IT-tarpeet vaihtelevat sen mukaan missä elinkaaren vaiheessa yritys on, ja että kuinka ison yrityksen yrittäjä aikoo omasta yrityksestään kasvattaa.

 

Yrityksen perustamisvaiheessa IT-tarpeet ovat yleensä pienet. Moni työskentelee omassa kodissaan ja hankkii kannettavan tietokoneen, Microsoftin toimisto-ohjelmistot kuten sähköpostin ja muut Office- työkalut, printterin, sekä matkapuhelimen.

 

Yrityksen kasvaessa myös hankintatarpeet kasvavat. Luonnollisesti löytyy myös niitä yrityksiä, jotka alusta alkaen pyrkivät heti suureen kasvuun, joten he tarvitsevat heti alkuvaiheessa huomattavasti enemmän työvälineitä kuin hitaamman kasvun yritykset. Yrityksen kasvuvaiheessa tarvitaan huomattavasti enemmän työasemia, ohjelmistoja, puhelinjärjestelmiä, matkapuhelimia, kenties ulkoistettua puhelinvaihdetta, printtereitä, monitoimilaitteita yms., tai jopa kokonaan ulkoistettua it-toimintaa.

Leena Jokiranta

Leena Jokiranta

 

Me olemme myös yrittäjyyden asiantuntijoita itse henkilökohtaisesti oman kokemuksemme myötä, ja erityisesti myös työvälineiden osalta. Vuosien kuluessa Somicin yrittäjien määrä on kasvanut, ja meitä osakkaita on lähemmäs kymmenkunta tällä hetkellä Espoon ja Turun toimipisteissämme. Meihin kannattaakin ottaa yhteys ja sopia aika alkukartoitukselle, sekä selvittää mitkä palvelut kannattaa ehdottomasti hankkia ja samalla kuulostella mitä hyötyjä niiden avulla on mahdollista saavuttaa.

 

 

Konsultti- ja koulutusalan yrittäjä, Taru Päivikkeen, haastattelu

 

Koulutus: KTT Vaasan yliopistosta
Työkokemus: Liikkeenjohdon konsultoinnista ja koulutuksesta kymmenien vuosien kokemus niin yrittäjänä kuin muiden työnantajien palveluksessa työskentelystä. Naisyrittäjyyskeskuksen toimitusjohtaja yli 6 vuotta. Omat yritykset Succession Consulting (vuodesta 2003 alkaen) ja Ekonomikoulu (vuodesta 2014 alkaen). Lisäksi oman yrittäjyyden ohella työskentelee Arcadassa opettaen yrittäjyyttä ja tehnyt opetustyötä mm. Haaga-Heliassa aiemmin. Ensimmäinen oma toiminimi perustettu jo vuonna 1998, heti KTM:ksi valmistumisen jälkeen.
Perhe: Eronnut, kaksi lasta

 

Pääsin sukeltamaan yrittäjän maailmaan sisään oikein kunnolla keskustellessani yrittäjyydestä pitkän linjan yrittäjän, Taru Päiviken, kanssa.

 

Yrittäjyys on aloitettu jo varhain

Taru on aloittanut yrittäjyyden jo varhain. Heti valmistuttuaan vuonna 1998 kauppatieteiden maisteriksi Vaasan yliopistosta, Taru perusti toiminimen. Jo tuolloin oman yrityksen kautta Taru keskittyi koulutukseen ja konsultointiin. ”Oman firman avulla oli hyvä hankkia lisätuloja muiden töiden ohella”, Taru kertoo.

 

Yrittäjyys vai palkkatyö?

”Molemmat ovat yhtä mukavia”, Taru vastaa päättäväisesti kysyttäessä, että kumpi on mukavampaa, työskennellä omassa yrityksessä vai työskennellä toisen yrityksen palveluksessa. Tälläkin hetkellä Taru työskentelee molemmissa; hänellä on Ekonomikoulun ja Succession Consultingin lisäksi opetustehtäviä Arcada-ammattikorkeakoulussa.

 

Yrittäjyyden parhaat puolet

”Yrittäjyydessä on paljon hyviä puolia”, Taru kertoo. ”Työajat voi itse päättää, yhteistyökumppanit, asiakkaat ja oman henkilökunnan voi itse valita. Lisäksi on paljon muitakin asioita, joista voi olla itse päättämässä”, Taru luettelee. ”Ennen kaikkea yrittäjyys on elämäntapa”, Taru toteaa lyhyesti ja ytimekkäästi.

 

Onko yrittäjyydessä huonoja puolia?

”Ei pahemmin ole”, Taru vastaa. ”Toki on päiviä ja ajanjaksoja, jolloin tuntuu, että on aina töissä”, Taru kertoo. ”Myös yksityiselämä ja työelämä menee joskus sekaisin”, Taru toteaa ja lisää kuitenkin, että nauttii yrittäjyydestä ja sen mukanaan tuomista haasteista.

 

Yrittäjyyden ensimmäiset vuodet

”Yrittäjyyden kolmen ensimmäisen vuoden negatiivinen sykli ei toteutunut kohdallani”, Taru kertoo ajasta, jolloin hän aloitti kokopäiväisenä ja päätoimisena Succession Consultingin yrittäjänä vuonna 2004. ”Ekonomikoulun osalta en puolestaan vielä osaa sanoa, sillä se on ollut toiminnassa vasta vähän aikaa”, Taru kertoo. ”Tosin hiljaisissakin ajoissa on hyvät puolensa”, Taru kertoo. ”Silloin kun liiketoiminta suoraan sanottuna seisoo esim. heinäkuussa, niin voi keskittyä tuotteistamaan uusia tuotteita ja palveluita”, Taru neuvoo.

 

Mistä apua ja neuvoja yrittäjyyden alkutaipaleella?

”Minulla on paljon yrittäjäystäviä. Heistä on ollut suuri apu niin yrittäjyyden alkupuolella kuin tänä päivänä”, Taru kertoo ja kiittelee ystäviään. ” Myös oma isä on ollut, sekä sisko ja veli ovat yrittäjiä”, Taru kertoo. ”Yhdessä myös yrittäjäystävieni ja oman perheen sisälläkin neuvomme ja sparraamme toisiamme”, Taru valaisee. ”Toki Finnveraltakin saatu rahoitus on ollut erittäin tärkeässä asemassa yrittäjyyden eri vaiheissa”, Taru kertoo.

 

Yrittäjyyden alkuaikoina kaikkein vaikeinta?

”Koin kaikkein hankalammaksi yrittäjyyden alkuaikoina ns. uskottavuusongelman. Tuntui oudolta ja vähän jännittävältä työskennellä ja konsultoida yli 50-vuotiaita miehiä nuorena 30-vuotiaana naisena hyvin miesvaltaisella alalla”, Taru kertoo yrittäjyyden alkuajoistaan. ”Tähänkin on kasvettu, ja enää konsultointi ei tunnu mitenkään jännittävältä ja uskottavuus on lisääntynyt. Hyvänä kouluna toimi Naisyrittäjyyskeskuksen johtajan kuusivuotinen toimi, joka päättyi nyt keväällä”, Taru kiittelee opettavaista kokemustaan.

 

Verkostojen merkityksestä

Tarun mukaan verkostot ovat erittäin tärkeitä yrittäjyyttä ajatellen. ”Osallistunkin lähes joka viikko johonkin verkostoitumistilaisuuteen”, Taru kertoo. ”Viime viikolla osallistuin Kampin katujuhlaan ja sitä ennen nuorille yrittäjille suunnattuun tilaisuuteen”, Taru kertoo viime viikkojen tilaisuuksista. Myös sosiaalinen media on Tarun mukaan erittäin tärkeä verkostoitumismuoto, jota kannattaa hyödyntää.

 

Aiempien työsuhteiden hyödyt

Taru kokee, että aiemmista työsuhteista on ollut paljon hyötyä yrittäjyyttä ajatellen. ”Erityisesti olen kiitollinen siitä, että sain työskennellä Naisyrittäjyyskeskuksen toimitusjohtajana sen 6 vuotta. Se on ollut tärkeä oppikoulu minulle. Samalla syntyi tärkeät verkostot tulevaisuutta ajatellen”, Taru kertoo.

 

Omien yritysten kasvattamisesta?

”Succession Consulting on yhden henkilön konsulttiyritys. Sitä en aio kasvattaa”, Taru kertoo. ”Ekonomikoulu puolestaan on sellainen yritys, jota on tarkoitus kasvattaa nykyisestään vuosien kuluessa”, Taru toteaa vuoden vanhasta yrityksestään.

 

Toisen työnantajan palveluksessa työskentelystä

”Toisen työnantajan palveluksessa työskentelen mielellään osa-aikaisesti, kuten tälläkin hetkellä teen työskennellessäni Arcadassa opettajana”, Taru kertoo. ”Osa-aikaisuus mahdollistaa sen, että voin käyttää muun aikani omien yritysten pyörittämiseen”, Taru valottaa työskentelystään.

 

Neuvot uusille yrittäjille

Neuvoja uusille yrittäjille kysyttäessä, niitä satelee Tarulta luettelomaisesti ja paljon. Alla neuvot Tarulta:

• Yrittäjyyden neuvoja ei kannata kysellä keneltäkään, joka ei ole ollut yrittäjä.
• Vierasta pääomaa kannattaa rohkeasti ottaa, sillä se nopeuttaa yrityksen kasvua
• Valittaa ei saa
• Kiinteitä kuluja tulee vihata
• Budjetti ja kassavirtalaskelmat pitää opetella tekemään
• Verkostoidu, sillä se on erittäin tärkeää
• Opettele pitämään ”hissipuhe”, jossa kerrot nopeasti ja lyhyesti kuka olet ja mitä myyt
• Liiketoimintasuunnitelman tekeminen on yliarvostettua joskus; tosin ekakertalaiselle yrittäjälle pakko. Muussa tapauksessa lyhyempikin suunnitelma riittää.

 

Alkuvaiheen työvälineet ja työskentely-ympäristö

”Aloitin työskentelyn ihan perustoimistotyövälineillä. Minulla oli käytössään kannettava tietokone, matkapuhelin ja lasertulostin. Nyt tietokoneita on jo useampia ja väritulostimia kopiokoneineen ja skannereineen”, Taru kertoo yrittäjyyden alkuvaiheesta.

”Aloittaessani sivutoimisen yrittäjyyden vuonna 1998 työskentelin kotitoimistolla. Sen jälkeen olen työskennellyt mm. yrityshautomossa ja SUL:in talossa”, Taru kertoo.

Haastattelun lopuksi täytyy todeta, että paljon tuli taas opittua yrittäjyydestä ja yrittäjän elämästä Tarulta. Kiitokset Taru ja onnea ja menestystä tulevaisuudelle!

 

 

Viestintäalan yrittäjä Leena Jokirannan haastattelu

 

Leenan taustatiedot lyhyesti:

Koulutus: Helsingin Sihteeriopisto (HSO), Markkinointi-instituutin Tiedottaja MTI –tutkinto, Turun Kauppakorkeakoulun Viestinnän Johtaminen -ohjelma
Työkokemus: monipuolinen työkokemus useiden eri yritysten (YIT, NOKIA) palveluksessa yli 20 vuoden ajan ennen siirtymistä yrittäjäksi. Vuodesta 1999 asti ollut oma yritys Viestintätoimisto EBC
Perhe: Jukka-aviomies

”Minulla oli erinomainen tilaisuus taas päästä haastattelemaan pitkän linjan yrittäjää, Leena Jokirantaa”, Somicin markkinointiassistentti Petra Puheloinen kertoo. ”Pääsin jälleen hetkeksi tutustumaan yrittäjän elämään haastatellessani Leenaa”.

 

Haaveena aina yrittäjyys

Leenan haaveena on ollut aina yrittäjyys – ja punainen urheiluauto.
”Yrittäjyys on toteutunut, mutta punainen urheiluauto ei ihan vielä”, Leena kertoo.

Yrittäjyyttä hän kuvailee elämäntavaksi, josta hän nauttii kovasti. Työ tuo sisältöä elämään, lisää elämäniloa ja onnellisuutta.

– Teen lehdistökonsultointia, kirjoitan lehdistötiedotteita ja juttuja sekä järjestän median toimintaan liittyviä keskustelutilaisuuksia.

 

Toimialan valinnasta

Toimialan valinta omalle yritykselle kävi oikeastaan sattumalta. ”Työskentelin kustannusalan logistiikkayritys Libri-tilaus Oy:n toimitusjohtajan sihteerinä. Yritys oli erittäin hyvin johdettu – ja siellä seurattiin mediaakin valppaasti. Luin päivittäin Kauppalehteä, Talouselämää sekä muita talouslehtiä – ja huomasin, kuinka paljon nautin hyvien talousjuttujen lukemisesta – ja sen kuinka paljon niistä oppi ja sai uutta, kiinnostavaa tietoa. Tuolloin syttyi kipinä viestintäalaa kohtaan.

” Viestintäalalla olennaista on hyvät sosiaaliset taidot ja kyky tuottaa tekstiä sekä käsitellä erilaista tietoa.Nämä vaatimukset sopivat hyvin minulle”, Leena kertoo.

 

Toisen palveluksessa vai yrittäjänä?

”Yrittäjyys sopii minulle erinomaisesti. Sen kuitenkin olen vuosien aikana huomannut, ettei yrittäjyys välttämättä sovellu kaikille. Yrittäjyys edellyttää aivan omanlaista luonnetta, itsekuria ja luovuutta

Leena korostaa verkostojen merkitystä.

 

-Myös oman osaamisen on oltava erinomaisessa kunnossa – ja pidettävä omasta tietotaidosta huolta. On seurattava ajan ilmiöitä niin monipuolisesti kuin mahdollista.

 

Leena suosittelee yrittäjyydestä haaveileville hakeutumaan ensin isojen, oman alansa johtavien yritysten palvelukseen; ja vasta sen jälkeen perustamaan oman yrityksen.

 

Näin hän itsekin aikoinaan teki – ja kokee saaneensa tästä olennaista hyötyä omaa yrittäjyyttä ajatellen.

 

”Isoissa organisaatiossa, vaativissa tehtävissä opin todella paljon. Samalla omat verkostot tulevaisuutta varten syntyivät”, Leena kertoo. ”Minulla kävi myös hyvä tuuri siinä suhteessa, että 1980- ja 90-luvulla yritykset panostivat henkilöstöön ja kouluttivat meitä tiedottajiakin ahkerasti. Itse osallistuin lukuisiin kirjoittajakoulutuksiin ja EU-valmennuksiin.

 

Parasta yrittäjyydessä

”Parasta yrittäjyydessä on se, että voi tehdä töitä juuri niin kuin itse näkee parhaaksi. Yrittäjänä on jatkuvasti pidettävä huoli siitä, että on ilmiöistä ja suuntauksista ajan tasalla ja oikeasti ymmärtää kuinka esimerkiksi median murros ja uudet teknologiat vaikuttavat alan kehittymiseen.

 

Samalla on kehitettävä omaa ajattelua ja osaamista.

”Se sopii minulle erinomaisesti. Nautin valtavasti, että voin omaksua uusia asioita. Pidän todella siitä, että saan jatkuvasti kehittää itseäni. Hyvä puoli yrittäjyydessä on tietenkin myös se, että voi päättää omista työskentelyajoista ja -paikoista, Leena kertoo.

 

Yrittäjyyden haittapuolista

Yrittäjyydessä on huonotkin puolensa.
”Yrittäjän tulee hallita hyvin yrityksen taloushallinto,jatkuvasti markkinoida osaamista ja johtaa itseään” , Leena luettelee. ”Myös työpäivät saattavat joskus venyä hyvinkin pitkiksi ja joskus yksityisasiat – kuten perheenjäsenen terveysongelmat – haittaavat yrittäjän päivittäistä työtä ja vaikuttavat omaa jaksamiseen”, Leena kertoo.

 

Yrittäjän alkutaipaleesta

”Yrittäjyys lähti omalta osaltani mukavasti käyntiin. Sanonta, että yrittäjä on onnellisimmillaan ensimmäisen vuoden ajan, piti osaltani täysin paikkansa”, Leena kertoo. ”Mistään tunnetusta kolmen vuoden negatiivisesta talouskuilusta ei siis voi ainakaan minun kohdalla puhua”, Leena kertoo. ”Yrittäjän alkutaivalta auttoi suuresti se, että olin hankkinut työkokemusta ennen oman yrityksen perustamista muiden yritysten palveluksessa yli 20 vuoden ajalta. Verkostot olivat valmiina.

 

Uusiakin verkostoja uusi yrittäjä tarvitsee.

”Itselleni jäsenyys Espoon kauppakamarissa ja monivuotinen yhteistyö kauppakamarin kanssa oli minulle tärkeä kanava verkostoitumiseen espoolaisten yrityspäättäjien kanssa. Silloisen toimitusjohtaja Ritva Rastimon kanssa yhteistyömme sujui erittäin hyvin – ja hänen aloitteesta osallistuin mm. Yhdysvaltain suurlähetystön Naisjohtaja-hankkeeseen, jonka aikana teimme excursion Washingtoniin ja tapasimme Valkoisessa Talossa mm. presidentti George W. Bushin ja ulkoministeri Condoleezza Ricen.

 

Mistä neuvoja nykyään?

”Suomen Yrittäjänaiset-järjestö ja muut yrittäjäverkostot sekä kauppakamari ovat niitä paikkoja, joista kyselen neuvoja tarpeen tullen”, Leena kertoo.

 

Millä välineillä ja missä työskenteli aluksi?

”Ihan alkuun lähdin perinteisesti liikkeelle pelkällä kannettavalla tietokoneella, perusohjelmilla ja kännykällä. Kotini toimi toimistona pari ensimmäistä viikkoa.Heti kun sopiva huone Innopolissa 1 vapautui, siirryin sinne. Nykyisin työhuone sijaitsee Urban Millissä Otaniemen Betonimiehenkujalla.

 

Tarkoitus kasvattaa liiketoimintaa?

”Työskentelen toiminimellä – ja ajatus on jatkossakin työllistää vain itseni. Toimintaa en ole ajatellut kasvattaa. Silloin tällöin on kanssani ollut TET-harjoittelussa olevia viestintäalasta kiinnostuneita nuoria oppimassa ja seuraamassa viestintätoimiston arkea.

 

Ehkä myöhemmin olisi mukavaa löytää sopiva henkilö jatkamaan yritykseni toimintaa”, Leena kertoo.

 

Leenan neuvot yrittäjyydestä haaveileville

Leena kiteyttää neuvot yrittäjyydestä haaveileville seuraavasti:” Hanki vankka kokemus edelläkävijäyrityksestä, osallistu Kauppakamarin ja erilaisten yrittäjäyhteisöjen toimintaan, pidä oma osaaminen erittäin hyvässä kunnossa – ja huolehdi siitä, että tukiverkostot ovat kunnossa niin töihin kuin yksityiselämäänkin liittyen.”

 

 

Petra kiittää Leenaa mielenkiintoisesta keskustelusta liittyen yrittäjyyteen ja toivottaa Leenalle onnea ja menestystä yrittäjyyteen myös jatkossa. Yhteistyö Somicin ja EBC:n välillä on kestänyt jo usean vuoden ajan – ja jatkuu edelleen.Edellinen sivu