Kohti Tokion olympialaisia

 

Rytmisen voimistelun Suomen mestari, Jouki Tikkanen 22, kertoo Somicin haastattelussa ammattiurheilijan tavoitteista ja unelmista.

 

Jouki Tikkanen (Finland); UEG 33rd European RG Championships on 19.05.2017 
(c) Ulrich Fassbender / MATSZ

Jouki aloitti rytmisen voimistelun jo lapsena, 4-vuotiaana, äitinsä innoittamana. Siitä alkoi suomalaisen huippulupauksen matka kohti lajin mestaruutta. Kymmenen vuotta myöhemmin, 14-vuotiaana, Jouki voitti jo ensimmäisen nuorten Suomen mestaruutensa. Tähän mennessä tulevaisuuden tähti on kahlinut jo 45 SM-mitalia, joista peräti 21 kultamitalia, voittanut Pohjoismaiden mestaruuden ja osallistunut MM-kilpailuihin neljästi. ”Urheilun saralla olen asettanut tavoitteita vuoteen 2020 asti, eli Tokion olympialaisiin”, kertoo Jouki lähitulevaisuuden tavoitteistaan.

 

 

 

Voimistelijan arkea

 

Vastaavanlaisiin tuloksiin pääseminen lajissa kuin lajissa ei ole itsestäänselvyys. Omat haasteensa tuo ruokavalion, treenien ja vapaa-ajan yhdistäminen. Terveellinen ruokavalio ja elämäntapa ovat lajissa kuin lajissa todella isossa roolissa. ”Huippu-urheilijan kolme tärkeintä asiaa ovat laadukas harjoittelu, säännöllinen ja terveellinen ruoka sekä säännöllinen ja runsas nukkuminen. Voimistelussa keveydestä on etua sekä fyysisen suorituskyvyn että esteettisten seikkojen takia”, kuvailee Jouki voimistelijan elämäntapaa.

 

 

Muita tärkeitä peruspilareita lajissa menestymiselle ovat säännöllinen ja kurinalainen harjoitteleminen. ”Nyt kesällä harjoittelemme maanantaista perjantaihin joka päivä klo 10-17. Yhden maissa on tunnin lounastauko. Viikonloppu on vapaata. Talvella harjoittelen myös lauantaisin, mutta torstaina on kevyt päivä, jolloin keskityn palautumiseen esimerkiksi hieronnan ja uinnin merkeissä. Viikossa treeniä tulee 25-35 tuntia. Treenipäivä alkaa parin tunnin lämmittelyllä ja lihaskuntoharjoittelulla. Sitten harjoitellaan tunti-pari kisaohjelmia. Lounaan jälkeen on fysioterapeutin laatima huoltava jumppa ja sitten taas kisaohjelmia. Päivän päätteksi jäähdyttely ja venyttely. Illalla käyn usein pitkällä kävelylenkillä”, kertoo Jouki treeniohjelmastaan. ”Myös oikea tekniikka on voimistelussa pohja ja perusta. Rytminen voimistelu on taitolaji, joten toistoja ja harjoittelua on valtavasti. Oikea tekniikka ja puhdas suorittaminen ovat edellytyksiä terveydelle ja sitä kautta myös menestykselle”, lisää Jouki vielä kerrottaessa oikean tekniikan merkityksestä lajissa.

 

Jouki Tikkanen (Finland); UEG 33rd European RG Championships on 20.05.2017 at Papp Laszlo Arena in Budapest (Hungary).
(c) Ulrich Fassbender / MATSZ

 

Elämää kulissien takana

 

Ammattiurheilijalla ei paljoa vapaa-aikaa ole, mutta silloin kun sitä on niin siitä kannattaa nauttia. ”Treenaan arkena klo 10-17, illat menevät yleensä rennosti, esimerkiksi telkkaria katsoen ja saunoen. Sunnuntaisin minulla on vapaapäivä ja silloin tapaan ystäviä ja liikun luonnossa. Rakastan luontoa! Kilpailumatkan jälkeen on usein pari päivää lomaa, ja silloin menen lapsuudenkotiini äidin luokse ja vietän aikaa perheen kanssa ja näen Helsingin-ystäviäni”, kertoo Jouki Tikkanen vapaa-ajan vietostaan.

 

Moni miettii varmasti monesti, mitä urheilija sitten tekisi, jos ei olisi ammattiurheilija. ”Nuorena harrastin voimistelun rinnalla balettia. Jos en olisi yläasteelle mennessäni valinnut voimistelua päälajikseni, olisin todennäköisesti tanssija. Rakastan eläimiä, joten myös eläinlääkärin ammatti voisi kiinnostaa”, kertoo Jouki vaihtoehtoisesta elämäntyylistä.

 

Jouki on yksi viidestä Somicin TUL-apurahan saajista ja kommentoi tukien merkitystä nuorille urheilijoille seuraavasti: ”Apurahat ovat todella tärkeitä, sillä usein ne ovat ensimmäinen tulonlähde nuorelle urheilijalle. Apurahat mahdollistavat esimerkiksi ulkomaan leirejä ja kisoja. Kiitos Somicille tuesta!”

Jouki Tikkanen (Finland); UEG 33rd European RG Championships on 19.05.2017 at Papp Laszlo Arena in Budapest (Hungary).
(c) Ulrich Fassbender / MATSZ

 

 

Toivotamme Joukille onnea ja menestystä kohti olympialaisia!

-Somicin tiimi

 

 

TUL

Jouki Tikkanen (Finland); UEG 33rd European RG Championships on 20.05.2017 at Papp Laszlo Arena in Budapest (Hungary).
(c) Ulrich Fassbender / MATSZEdellinen sivu