Mihin ammattilaistennis on menossa?

 

Näin Liikunnallisen verkostoitumispäivän 14.6.2016 lähestyessä, ja tenniksen huippujen esittäessä otteitaan Ranskan avoimissa, on mukava tietää, että millaista huipputennis todella vaatii ja mitä sinne pyrkiviltä edellytetään. Lue alta mitä tennisvalmentaja ja asiantuntija, Jukka Tanninen, GT, kertoo ammattilaistenniksestä.

 

Mitä ammattilaistennis tällä hetkellä vaatii sinne haluavilta?

Ihan samaa se vaatii kuin ennenkin, eli hurjasti laadukasta harjoittelua, intohimon lajia kohtaan, kannustavan ilmapiirin pelaajan ympärillä ja lopuksi onnea.

 

Millaisilla harjoitusmäärillä huipulle pääsemiseksi tarvitaan?

Tämä on hankala kysymys, mutta joka tapauksessa harjoitella pitää paljon. Muitakin lajeja on hyvä osata, mutta mikään ei korvaa tennistreeniä ja toistoja kentällä.

 

Kuinka tärkeää on fysiikan osuus tenniksessä nykypäivänä?

Olin juuri katsomassa Roland Garrosilla huipputennistä ja kyllä kaikki pelaajat ovat kovassa kunnossa. Fysiikan osuus on noussut paljon ja sen tietävät kaikki. Kaikki ovat nopeampia, vahvempia ja kestävämpiä kuin ennen. Hyvä fysiikka vahvistaa myös psyykettä.

 

Millaisin harjoitusmäärin fysiikan ja tenniksen suhteen liikutaan?

En tiedä tarkkoja määriä, mutta työnteko on jokapäivästä. Se ei tarkoita sitä että joka päivä pitäisi treenata monta tuntia vaan joskus on ns. huoltavia päiviä ja enemmän lepoa. Silloin tehdyt harjoitteet muuttuvat kehittyneiksi ominaisuuksiksi.

 

Millaista harjoitusmäärää suosittelisit huippujunioreille, jotka pyrkivät ammattilaisiksi?

Sehän riippuu ihan mikä ikäisistä pelaajista puhutaan. 10-12-vuotiaat voivat pelata lähes joka päivä ja joinakin päivinä montakin tuntia kunhan jälleen muistetaan levätä tarpeeksi. Iän mukana harjoittelumäärät kasvavat ja murrosiän lopussa kokonaismäärä voi hyvinkin olla yli 20h viikossa. On pidettävä huolta että harjoittelu on mielenkiintoista ja kehittävää.

 

Miten ammattilaistennis on muuttunut viimeisen 10 vuoden aikana?

Siinäkin ajassa pelaajat ovat tulleet vahvemmiksi, nopeammiksi ja kestävämmiksi. Sen lisäksi he ovat monipuolisesti taitavampia kuin ennen. Ja kaikkiaan taso on noussut eli yksittäisien ottelun voittajaa on usein vaikea veikata.

 

Miltä Suomen tenniksen tulevaisuus näyttää?

Siinä mielessä näyttää hyvältä, että harrastajia on seuroissa paljon ja kentät täynnä. Jarkon jälkeen jäi iso aukko huipputennikseen ja sen täyttäjää ei vielä ole näkyvissä. Onneksi yrittäjiä silläkin puolella on ja kuka tietää kenen vuoro on seuraavaksi onnistua. Henkka Kontinen tekee vakuuttavaa jälkeä nelinpeissä.

 

Entä miten Suomen harrastajamäärät on kehittyneet viimeisten vuosien aikana?

Jos katsoo monien seurojen kannalta, on harrastus hyvin laajaa ja vilkasta. Kenttäpula vaivaa ainakin pääkaupunkiseudulla ja monissa halleissa suunnitellaan laajennuksia.

 

Mitä neuvoisit aikuisille, jotka haluavat aloittaa uuden harrastuksen eli tenniksen?

Ehdottomasti suosittelen aloittamaan joko seuran ohjatussa valmennuksessa tai yksityisen valmentajan kanssa, jolloin heti alussa perusasiat oppii oikein ja niitä tärkeitä toistoja tulee paljon. Mukaan vaan iloisella mielellä ja ennakkoluulottomasti uutta oppimaan. Tennis on koko elämän mittainen harrastus.

 

Mikä tenniksessä on parasta?

Huh huh miten hankala kysymys lopuksi!
Itse olen saanut tenniksen kautta lähes kaiken elämääni. En tarkoita tässä pelkästään hienoa harrastusta tai myöhemmin ammattia. Jääköön tämä vastaus hieman salaperäiseksi.

Somic kiittää Jukkaa haastattelusta!Edellinen sivu